images
O DDK

DDK je zajednički neprofitni poduhvat kompanije 5th Dimension iz Sarajeva koja se bavi izradom softvera sa 25 godina iskustva i fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa CPI iz Sarajeva, registrovane na državnom nivou 2009. godine.

Blog objave
image
Otvoren Nintendo park
17. Januar 2020
Otvoren Nintendo zabavni park u Osaki!
05.02.2020
slika
Prvi Super Nintendo World bit će otvoren u Osaki, a grade se podružnice u SAD-u i Singapuru. Nintendo će svakom posjetitelju dati posebnu pametnu narukvicu pomoću koje će moći pratiti sadržaje i sudjelovati u nagradnim igrama Digitalnom tehnologijom upogonjeni Super Nintendo World, proširenje već postojećeg Universal Studiosa u Japanu jedan je od najzanimljivijih tamošnjih noviteta - pogotovao ako ste fan igara i gadgeta. Zabavni park koji će vrata otvoriti uoči početka ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju posjetiteljima će dijeliti posebne narukvice pod imenom Power up Bands koje se sinkroniziranju sa aplikacijom za smartfon i na digitalni način prati aktivnosti dok šećete parkom i isprobavate atrakcije. Prvi glas o ovom sustavu dolazi iz Bloomberga čija je suradnica Kurumi Mori prisustvovala na presici tijekom koje je Nintendo objašnjavao na koji način park funkcionira.
slika
Izlazak Atari VCS konzole odgođen, zbog koronavirusa
17.01.2020
Kad pričamo o novim konzolama koje nam dolaze 2020. godine često izostavljamo trećeg konkurenta, Atari VCS. S razlogom, dakako, jer je upitno hoće li ta konzola biti spremna za izlazak u 2020.
Kratko ponavljanje gradiva: nova konzola tvrtke Atari, koja nije onaj Atari od ranije koji je bankrotirao 2013., najavljena je još 2017. godine i trebala se zvati Ataribox da bi u konačnici bila preimenovana u Atari VCS. Proizvod je trebao biti lansiran u prodaju sredinom 2019. godine, no do tog termina ne da nije bio spreman za pakiranje već nije bio ni u fazi slaganja na pokretnoj traci u Kini.
Trenutno je Atari VCS u pretprodukcijskoj fazi kreiranja dev kit verzija konzole – onih koje idu u ruke proizvođača igara. Na sučelju konzole još uvijek se radi i prema prvim snimkama – daleko je još od dovršetka.
Međutim, kako navode iz Atarija u zadnjem ažuriranju na službenoj stranici, na sljedećih nekoliko tjedana produkcije možda će utjecaja imati koronavirus. Hardver im se, naravno, proizvodi i slaže u Kini, a ako situacija ostane problematična i nakon 10. 2., bit će to potvrda da će Atari VCS još jednom doživjeti odgodu i kašnjenje u produkciji koja zapravo još nije ni krenula.

Promjenimo igru!
16.01.2020
slika
Kroz planirane aktivnosti: gaming centar, hacklab, makerspace, SF klub, radionice kreativnog pisanja, igraonice stolnih i kompjuterskih igara, audio, video i motion capture studio, predavanja i seminare u Digitalnom domu kulture nudimo mladima da kroz individualno učenje i rad u timovima uz mentore stječu praktična znanja, prepoznaju svoje interese i specijaliziraju se i rade u nekim od tehnika i disciplina potrebnim za razvoj interaktivnih online sadržaja, igara, aplikacija, platformi. Pružamo im mogućnost da za kratko vrijeme oni postanu ti koji će svojim vršnjacima ili narednim generacijama da prenose znanje i iskustvo. Eksperimentiramo sa metodama rada i učenja i nastojimo da ono što se dokaže u praksi formatiramo i omogućimo repliciranje bilo u redovnom obrazovnom sistemu, bilo u drugim sličnim centrima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.
Da bismo u tome uspjeli, gradimo mrežu partnera, pojedinaca i organizacija, iz privatnog i javnog sektora, iz zemlje, regije i svijeta, sa kojima ćemo zajedno mijenjati igru i ubrzavati pozitivne promjene u životu pojedinaca, zajednica i cijelog društva.

Pozivamo vas da se u tu igru uključite!